четвртак, 30. октобар 2014.

Hranom protiv upala

Zapaljenski proces je odgovor našeg organizma na manifestacije koje prepozna ka opasne i loše. To je način da se odstrane izumrle ćelije ili eliminišu bakterije. U suštini to je dobar proces, sastavni deo imunog sistema,  bez koga ni jedan organizam ne bi bio zdrav.

Ali hronične upale bi predstavljale previše dobrih stvari na jednom mestu. To je momenat kada proces čija je osnovna uloga da pomogne telu počinje da radi protiv njega.

Hronične upale mogu vremenom dovesti do ozbiljnih oboljenja… da ih ne nabrajamo i ne prizivamo.

Ne morate nužno primetiti zapaljenski proces, to može biti skriveni problem koji vas godinama muči, a osim stresa, hrana može uticati da upale traju duže nego što je organizam u stanju da ih savlada.

Ovde hranu delimo na onu koja pospešuje upale i onu koja pomaže telu da se od njih odbrani.

Na crnoj listi, kao i obično, su proizvodi od belog brašna, procesuirana hrana, zasićene masti, prosti šećeri, alkohol ...


Sa druge strane čitav niz namirnica može uticati da se upale brže smire.

Već poznati dobrotvor organizma đumbir, koji je pre svega ukusan začin i može se dodavati raznim jelima.

Kao i dobri, stari i provereni beli luk.


Zeleno lisnato povrće i riba, bogata omega 3 masnim kiselinama, cvekla, žitarice od celog zrna...


Mogu se i spremati sveži napici kao rešenje za trnutno ublažavanje tegoba.

Naš predlog je, svakako, da se pri svakom lečenju, u ovom slučaju posebno ukoliko uzimate antibiotike, ukluči i hrana. Da se malo promeni uobičajeni režim ishrane kako bi samo lečenje bilo i brže i efikasnije.

Da dijete ne vezujemo samo za gubljenje suvišnih kilograma već kao i moćno sredstvo za bolje zdravlje i lepši i duži život...






Нема коментара:

Постави коментар